#Aktualne novice

Razpis za nagrade za izjemna študijska dela na področju trajnostne kemije

AquafilSLO d.o.o. in Slovensko kemijsko društvo ponovno objavljata razpis za nagrade za izjemna študijska dela na področju trajnostne kemije, ki je ključna za zeleni prehod v EU. Razpis obsega štiri kategorije nagrad: za najboljše diplomsko, magistrsko in doktorsko delo ter posebno nagrado za delo z največjim potencialom prenosa v gospodarstvo. Prijave na razpis ocenjujejo strokovnjaki iz akademskih vrst kot tudi gospodarstva.

Več si preberite tukaj

ČLANICA ZKI DRUŽBA LEK ŽE PETIČ POSTALA NAJUGLEDNEJŠI DELODAJALEC V DRŽAVI

Naziv najuglednejši delodajalec za leto 2022, ki ga podeljuje zaposlitveni portal MojeDelo.com, je že četrto leto zapored prejela družba Lek, ki je članica Združenja kemijske industrije (ZKI) pri GZS. Po mnenju sodelujočih v merjenju ugleda delodajalcev si je Lek v petih kategorijah prislužil najvišjo oceno in postal absolutni zmagovalec. Družbi Lek iskreno čestitamo za to prestižno nagrado zaposlitvenega portala MojeDelo.com, ki meri ugled slovenskih podjetij med kandidati na trgu dela.

Priznanja uglednega delodajalca v posameznih kategorijah in najvišje priznanje najuglednejši delodajalec leta 2022 so v imenu Leka prevzeli (od leve): Iris Slamič, Jure Vajs, Mojca Pavlin, Robert Ljoljo, Tea Vizjak Kvas, Alma Škornik, Paulina Pazio in Darija Brečevič

»Lekova nagrada je dokaz, da podjetja, ki kontinuirano ustvarjajo spodbudno in kakovostno delovno okolje, ki temelji na močni kulturi odprtosti, sodelovanja in vključenosti, predstavljajo zdravi temelj razvoja slovenskega gospodarstva. Lek ne le soustvarja odličnost slovenske kemijske industrije, temveč  se kot del skupine Novartis aktivno vključuje v sodobne globalne gospodarske tokove, kar je za uspeh razvoja države ključno,« je čestitko pospremil predsedniki ZKI Denis Jahič, generalni direktor in predsednik uprave AquafilSLO.

Po besedah Roberta Ljolja, predsednika uprave Leka in predsednika Sandoza Slovenija, je visok ugled Leka v družbi rezultat dolgoletnega grajenja močne in povezane ekipe ter nenehnega izboljševanja delovnega okolja: »Verjamem, da vsak zaposleni predstavlja podjetje in gradi naš ugled, zato se zahvaljujem vsem, ki prispevate k nazivu najuglednejšega delodajalca. V Leku smo že leta zavezani k ustvarjanju spodbudnega in kakovostnega delovnega okolja, ki temelji na vključenosti in raznolikosti. Gradimo trdno in navdihujočo kulturo motiviranih sodelavcev, spodbujamo inovativnost ter neprestano vlagamo v razvoj zaposlenih. Stremimo k ustvarjanju delovnega okolja, v katerem lahko sodelavci v polnosti uresničijo svoj potencial, kar se odraža tudi navzven.«

Lek kot eno izmed ključnih vrednot pri svojem delovanju prepoznava negovanje raznolikosti, vključenosti in pravičnosti, kar je temelj za kreativnost in uspešnost timov pri spopadanju z izzivi. S številnimi praksami zagotavljajo delovno okolje, v katerem so sodelavci – ne glede na osebne okoliščine ali omejitve – cenjeni zaradi svojih sposobnosti in prispevka k skupnemu poslanstvu družbe.

Pri ustvarjanju sodobnega delovnega okolja po meri zaposlenih se najuglednejši delodajalec ponaša z inovativnimi oblikami dela ter digitalnimi kadrovskimi praksami in orodji. Družba že leta podpira hibridno delo in uvaja opolnomočeno kulturo, kar jim omogoča agilnost, ki je ključna za rast na zahtevnem farmacevtskem trgu. Z nedavno napovedjo naložbe v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v višini 400 milijonov dolarjev družba načrtuje 300 novih delovnih mest, s čimer bo še okrepila svoj položaj enega najpomembnejših zaposlovalcev v Sloveniji.

Lek že petič najuglednejši delodajalec v državi – Lek

 

INFORMATIVA 2023 – sejem izobraževanja in poklicev

Združenje kemijske industrije je 20. in 21. januarja 2023 na sejmu izobraževanja in poklicev – Informativa predstavilo poklice kemijske panoge. Na stojnici so na povabilo ZKI delo v kemijski industriji predstavila tudi podjetja Henkel Maribor, Plastika Skaza in Kimi, za kar se jim zahvaljujemo. Stojnico je obiskalo veliko mladih, ki so si lahko ogledali razna gradiva, kje pridobijo izobrazbo kemijskega tehnika, tehnologa ali inženirja ter se kasneje tudi zaposlijo v slovenskih kemijskih podjetjih.

Ogledali so si tudi filmček s kemijskimi poskusi, ki smo ga pri ZKI posneli v sodelovanju s Sredno strojno in kemijsko šolo Ljubljana.

Razglašeni so nagrajenci prvega razpisa za najboljša študijska dela s področja trajnostne kemije

Portorož, 21. 9. 2022

V sklopu Slovenskih kemijskih dnevov sta Slovensko kemijsko društvo in družba AquafilSLO razglasila nagrajence prvega razpisa za najboljša študijska dela s področja trajnostne kemije. Javni razpis je namenjen promociji trajnostne kemije v Sloveniji in nagrajuje diplomska, magistrska in doktorska dela, ki so izkazala strokovno in praktično dodano vrednost za kemijsko industrijo. Nagrajenci Martin Ciringer s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, Ana Rebeka Kamšek s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter dr. Maja Čolnik s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru so prejeli odličja in nagrade.

Več…

Izšla je publikacija »LEPILA & TESNILNE MASE – proizvodnja v Sloveniji«.

Z njo želi GZS-Združenje kemijske industrije izpostaviti pomen proizvodnje lepil in tesnilnih mas v slovenskem prostoru, tako nasploh kot tudi kot specifičen del kemijske industrije. Namen je tudi opozoriti na lepila in tesnilne mase kot izdelke in rešitve, ki omogočajo funkcionalnost  neštetih nepogrešljivih izdelkov in obenem prispevajo lažjemu in hitrejšemu zelenemu prehodu družbe.

Publikacija tako podaja trende na področju zadevnih izdelkov, predstavi nekatera slovenska podjetja, ki proizvajajo lepila in tesnilne mase, izpostavi nekaj zgodovinskih utrinkov in tradicijo tovrstne proizvodnje na slovenskem.

Pobudniki priprave publikacije so bili proizvajalci lepil in tesnilnih mas, povezani v Delovno skupino za lepila in tesnilne mase. Ta skupina pod okriljem GZS-Združenja kemijske industrije deluje že skoraj 25 let.

EU Business Talks iz Slovenije 25.1.2022 – Gregor Vodlan / HELIOS REFINISH

Več…

Sodelovanje podjetij Roto in AquafilSLO

V petek, 24.4.2021 smo v laboratoriju skupine ROTO iz Murske Sobote, v sodelovanju s podjetjem AquafilSLO uspešno proizvedli prvi cvetlični lonček izdelan iz reciklirane folije po postopku rotomouldinga. Tako bo skupina ROTO v prihodnje nadomeščala primarno surovino (nafto) ter uporabila odpadke, ki bi se sicer v naravi razgrajevali več sto let.

Več…

Tudi izdelki za čiščenje in higieno bistveni za naše življenje

Informativa

22. in 23. januarja 2021 je potekal sejem Informativa, največji vseslovenski predinformativni izobraževalni dvodnevni dogodek, ki se odvija tri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi. Na Informativi smo na virtualni stojnici »Moja vizija-kemijska industrija« predstavljali kemijske izobraževalne programe in poklice kemijske industrije!

Oglejte si video

Oglejte si zanimive izjave mladih o zaposlitvi v kemijski industriji

Belinka perkemija z nagrado FDI Award Slovenia 2020 v kategoriji zeleno

Podjetje Belinka Perkemija, d.o.o., član skupine HELIOS, je prejelo priznanje FDI Award Slovenia 2020, s katerim Vlada Republike Slovenije prepoznava izjemne prispevke tujih investitorjev v slovenskem poslovnem okolju. Podjetje je nagrado prejelo v kategoriji »zeleno« za svoj doprinos k ohranjanju narave in čistega okolja. Obeležitev nagrad, s katerimi javna agencija SPIRIT Slovenija že tradicionalno izkazuje čast tako tujim lastnikom, slovenskim zaposlenim, kot njihovim dobaviteljem in kupcem, je letos v luči izrednih razmer potekala preko posebnega virtualnega dogodka v sredo, 16. decembra 2020.

V podjetju Belinka Perkemija, d.o.o. so dokazali, da so uspešno stopilo na pot preoblikovanja svojega poslovanja v smeri ohranjanja narave in čistega okolja. S priznanjem je posebna komisija obeležila številne zelene ukrepe s katerimi si v podjetju prizadevajo za zmanjšanje ogljičnega odtisa ter izboljševanje  standardov na področju zelene kemije v Sloveniji. V podjetju razvijajo različne načine zmanjševanja izpustov ogljikovega dioksida (CO2), ki nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji. Večino CO2 zajamejo in utekočinijo, poleg tega pa s partnerji razvijajo načine za vgrajevanja CO2 v nove zelene produkte in raziskujejo možnosti za proizvodnjo zelenega vodika. V podjetju neprestano izboljšujejo tudi svojo energetsko učinkovitost ter se intenzivno posvečajo uvedbi e-poslovanja. V preteklem letu so ob meji industrijskega kompleksa zasadili tudi obsežen nasad črnega bora, s katerim želijo prispevati k bolj zdravemu in prijetnemu okolju.

Franci Stele, direktor podjetja Belinka Perkemija: »Okoljska naravnanost ter najvišji standardi že od nekdaj predstavljajo osnovno vodila našega podjetja pri razvoju novih produktov in vsakodnevnem poslovanju. Ponosni smo, da lahko našim kupcem, ki prihajajo iz številnih industrij ponudimo naravi prijazne kemične proizvode. Nagrada predstavlja potrditev našega dobrega dela ter uspešnosti vlaganj naših tujih lastnikov. Že v 70ih letih je prednosti Belinke Perkemije prepoznal belgijski proizvajalec peroksidnih spojin Solvay, ki je v podjetje vpeljal inovativne tehnologije. Belinka Perkemija je hkrati tudi pomembna članica skupine HELIOS, ponudnika premazov in kemikalij, ki od leta 2017 predstavlja evropski center odličnosti japonske skupine KANSAI PAINT. Uspeh obeh lastnikov temelji na nenehnem inoviranju ter spoštovanju vseh deležnikov v okolju, kar je razvidno tudi iz poslovne kulture našega podjetja.«

Hitoshi Nishibayashi, generalni direktor skupine HELIOS: »V skupini HELIOS si prizadevamo ravnati odgovorno do narave in podnebja skozi našo celotno vrednostno verigo. V sklopu iniciative »We turn it green« od letos dalje podnebne spremembe naslavljamo s poslovnim modelom, ki bo zmanjšal naš vpliv na okolje. Veseli nas, da je bilo podjetje Belinka Perkemija kot pomemben član skupine HELIOS ter del skupine KANSAI PAINT na slovenskem trgu prepoznano kot zeleno podjetje, ki svojo predanost do narave in širšega okolja izkazuje preko oprijemljivih ukrepov.«

Oglejte si video podelitve nagrade FDI Award Slovenia 2020 tukaj.

 

O plastiki drugače

S konceptom krožnega gospodarstva plastika ne bo več grdi raček.

Več…

Tudi dezinfekcijska in čistilna sredstva ključna za obvladovanje širjenja koronavirusa in varovanje zdravja prebivalstva

V kritičnih razmerah epidemije brez primere je med najpomembnejšim tudi razpoložljivost izdelkov za čiščenje, higieno in razkužil. Proizvajalci le-teh z njimi aktivno podpirajo zdravstveni sektor, socialne in druge ustanove ter druge pristojne organe pri obvladovanju kriznih javnozdravstvenih razmer.

Več…

Lek d.d.

Z reorganizacijo proizvodnje in donacijami so učinkovito ublažili pomanjkanje razkuževalnih sredstev

Več…

Kimi d.o.o.

Predsednik Pahor in minister Počivalšek obiskala podjetje Kimi

Več…

Henkel Maribor d.o.o.

Delovanje podjetja Henkel v času kriznih razmer

V Henkel Maribor d.o.o. skrbijo za zdravje delavcev in nemoteno proizvodnjo ključnih izdelkov v času korona virusa. Oglejte si video.

Ecolab d.o.o.

Glede na situacijo v vezi razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih objektih (stopnišče), vam kot strokovnjaki na področju čiščenja in dezinfekcije priporočamo uporabo biocidnega sredstva P3-steril, proizvajalca Ecolab, d.o.o. iz Maribora. Sredstvo je namenjeno ročni uporabi, za čiščenje in dezinfekcijo vseh površin in pripravljena raztopina ni nevarna za zdravje. Biocidni proizvod P3-steril je v tej situaciji idealna rešitev za dezinfekcijo hodnikov in stopnišč, saj ne povzroča poškodb na materialih, kot so ograja, držala, stopnice,.. Hkrati ima sredstvo tudi čistilni učinek, kar je poglavitnega pomena pri uničevanju koronavirusa. Priporočamo čiščenje in razkuževanje s 3%-no raztopino biocidnega sredstva P3-steril. To pomeni, da v 10l vode vlijemo 3 dcl sredstva P3-steril in dobro premešamo. Raztopino sredstva enostavno zmešamo v razpršilki, ali jo prelijemo v razpršilko (lahko tudi škropilnico) in ga nanesemo na površine, ki jih želimo razkužiti. Pri uporabi pazimo, da nam raztopina ne pride v oči ali usta. Po nanosu pustimo, da se površina posuši.

Na povezavah najdete navodilo za uporabo, varnostni list in izjavo o učinkovitosti.

Sredstvo lahko naročite in kupite pri podjetju Farma promet, Pri vrtnariji 63, 2000 Maribor, email: info@farma-promet.si, tel: 041643125 (Željko Boc),

Za vsa dodatna tehnična vprašanja ali nejasnosti pa me lahko vedno kontaktirate na 051627436 – Marko Romih (marko.romih@ecolab.com)

#kaj zmore kemija

KROŽNO GOSPODARSTVO

SKRB ZA LJUDI IN OKOLJE

VSE TO JE KEMIJA

PROGRAM ODGOVORNEGA RAVNANJA

KEMIJA - ITAK!