#Vse to je kemija

IZDELKI KEMIJSKE INDUSTRIJE SO NEPOGREŠLJIVI V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

Predstavljajte si svet brez zdravil za lajšanje bolečin, brez detergenta za zamaščeno posodo, brez plastičnih vrečk za shranjevanje živil v zamrzovalniku, brez avtomobilskih gum, brez lepila ali lepilnega traku, brez mila za umivanje rok vaših najmlajših in nenazadnje brez parfuma ter črtala za ustnice, ko greste v gledališče … Vse to je kemija! Te izdelke proizvaja kemijska industrija, brez njih si življenja, kot ga poznamo, ne moremo več predstavljati.

farmacija

Neštetokrat zdravila odločajo med življenjem in smrtjo. Danes se nam zdi to samoumevno, vendar se je razvoj farmacije pričel šele po drugi svetovni vojni. Brez zdravil, ki jih je seveda potrebno smotrno uporabljati, si življenja danes ne moremo predstavljati, spremljajo nas od poroda do smrti. Rešujejo življenje in s tem močno pripomorejo k vedno daljši pričakovani življenjski dobi, blažijo naše težave in tako prispevajo h kvaliteti našega življenja. Znanost, inovativnost in sodelovanje med različnimi panogami zagotavljajo, da gre za področje z največjo dodano vrednostjo. Slovenska farmacevtska industrija je zelo pomemben del našega gospodarstva, dohodek na prebivalca, ki ga prinaša, nas uvršča med vodilne države sveta.

plastika

Zaradi svojih dobrih lastnosti – upogljivost in trpežnost ter nizke cene proizvodnje se plastika uporablja za izdelavo ogromnega števila izdelkov za vsakdanjo rabo. Ko pomislimo na plastiko, pomislimo na vrečke za enkratno uporabo ali plastične posode za shranjevanje živil, vendar plastiko najdemo tudi v drugih izdelkih, kot npr. v tekstilnih vlaknih – vsi poznamo »najlonke«, izolacijskem materialu, talnih oblogah, v sestavinah lepil ter kozmetičnih izdelkov, v avtomobilski industriji in mnogih drugih predmetih.

Ste kdaj pomislili, da plastična embalaža prispeva k zmanjšanju zavržene hrane, saj je rok uporabe živil zato daljši. Embalaža tudi preprečuje, da bi se hrana poškodovala med transportom. Tako posredno pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Predelovalci plastičnih mas si pri svojem delovanju prizadevajo za bolj čisto okolje. Številni proizvajalci plastike so se pridružili Zavezništvu za reciklirano plastiko (Circular plastics alliance), s čimer dejavno prispevajo k doseganju ambicioznega evropskega cilja, da se do leta 2025 v novih izdelkih uporabi 10 milijonov ton reciklirane plastike. Cilj zavezništva, ki ga podpira Evropska komisija skupaj s številnimi podjetji in združenji vzdolž vrednostne verige, je, da se spodbudi recikliranje plastike v Evropi in hkrati razvije trg za sekundarne surovine. Tukaj si lahko ogledate seznam podjetij in deležnikov, ki so k zavezi pristopili.

guma

Pnevmatika – na avtomobilu, letalu, kolesu in drugih prevoznih sredstvih. Izdelek, brez katerega nam bi bil onemogočen transport ter obdelovanje poljskih površin v kmetijstvu. Izdelki iz gume pa niso le pnevmatike na vozilih in strojih, pomislite na gumene izdelke za zaščito in reševanje, transportne trakove ter gumene profile pri oknih ali beli tehniki, ki omogočajo tesnilnost. Nepogrešljiva pa je tudi kuhinjska gumica oz. elastika ter gumica za lase!

čistila, detergenti in dezinfekcijska sredstva

V svojih domovih želimo imeti čisto kuhinjsko posodo in pribor, sveže čisto kopalnico in druge toaletne prostore, čista tla in okenska stekla, jasen pogled v ogledalo, čisto in negovano pohištvo. Zaradi higiene in dobrega počutja želimo imeti sveža in oprana, lepo vzdrževana oblačila in obutev. Vse to zagotavljamo z uporabo čistilnih izdelkov in detergentov.

Posebej zasnovani čistilni izdelki, detergenti in tudi dezinfekcijska sredstva omogočajo zagotavljanje higiene v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, tovarnah hrane, mlekarnah, domovih za starejše, restavracijah in hotelih, vrtcih in šolah, športnih centrih … , kjer je pravilna higiena še posebej pomembna.

Izkušnje z epidemijo oz. pandemijo nam v novi luči kažejo pomen vzdrževanja zadostne in pravilne higiene tudi z vidika preprečevanja širjenja bolezni.

kozmetični izdelki

Kozmetični izdelki nam pomagajo zagotavljati osnovno higieno, ohranjanje dobrega videza in nego telesa ter dobro počutje. Ali ste pomislili, kako pogosto jih uporabljate?

Že vsako jutro v povprečju uporabimo zobno pasto za zdrave zobe, milo za čiste roke, gel za tuširanje za čistočo, šampon za čiste in negovane lase, kremo za negovan obraz, mazilo za nego ustnic. Vsaj poleti pa ne gre brez izdelkov za zaščito pred soncem, ki varuje naše zdravje. Za boljše počutje in izgled radi uporabimo še dišavo, različne izdelke dekorativne kozmetike, peno za britje in podobno.

Vse to so kozmetični izdelki!

Več si oglejte na spletni strani Lepota kozmetike: https://www.gzs.si/lepota-kozmetike

premazi

Predstavljajte si črno-bel svet brez barv, ki popestrijo naše domove, fasade, lesene in kovinske izdelke. Vendar premazi in laki niso le barvni dodatek, ampak nudijo tudi zaščito in zagotavljajo bistveno daljše življenjske dobe izdelkov ali objektov ob izpostavljenosti vremenskim vplivom. Barve se iz površin ne izpirajo in zato ne škodujejo okolju. Barvne oznake na cestah se nam zdijo samoumevne, vendar brez premazov oznake na avtocestah, parkiriščih in drugod ne bi bile mogoče.

Z uporabo zaščitnih premazov na kovinah preprečimo, da bi prišlo do procesa korozije. Zaščitne premaze uporabljajo različne industrije, kot so gradbeništvo, elektro- in kovinska industrija, avtomobilska industrija, železarstvo in druge. Premazi ščitijo tudi cestno in železniško infrastrukturo, pristanišča in druge površine in jim zagotavljajo daljšo življenjsko dobo.

lepila in tesnilne mase

Lepila in tesnilne mase večinoma neopazno omogočajo povezave med deli, da postanejo veliko več kot vsota posameznih delov.

Lepljenje in tesnjenje sta omogočila izdelavo, obstoj in delovanje večine stvari, ki nas obdajajo ali jih uporabljamo, npr. mobilni telefon, avtomobil, čevlji, papirnati robčki, gradnjo hiše in njeno toplotno in zvočno zaščito, pohištvo, embalažo za hrano, lepila za kreativno ustvarjanje.

Lepila in tesnilne mase – skriti povezovalci delov našega sveta!

Nova publikacija: Lepila in tesnilne mase – Proizvodnja v Sloveniji

#kaj zmore kemija

KROŽNO GOSPODARSTVO

SKRB ZA LJUDI IN OKOLJE

VSE TO JE KEMIJA

PROGRAM ODGOVORNEGA RAVNANJA

KEMIJA - ITAK!