#Krožno gospodarstvo

Prava kemija: zapira krog in ohranja vire

Kemija je gonilna sila krožnega gospodarstva

Od modela ‘vzemi, naredi, zavrzi’ prehajamo na model ‘naredi, uporabi, vrni’.

Cilj krožnega gospodarstva je, da se v gospodarstvu čim dlje ohrani vrednost izdelkov, materialov in virov ter zmanjša nastajanje odpadkov.

Pri uresničevanju tega cilja ima kemija osrednjo vlogo. Naj govorimo o papirju, baterijah ali recikliranju plastike: v osnovi gre za kemijski proces.

V 20. stoletju smo si zadali nalogo, da bomo reciklirali odpadke, ki so se kopičili na deponijah in onesnaževali naravo. V 21. stoletju si prizadevamo razviti tehnologije za pridobivanje in recikliranje ogljika iz emisij CO2 ali za oblikovanje izdelkov, ki jih ne bomo zavrgli.

Poglejmo si, kako kemijska industrija omogoča krožno gospodarstvo.

Kemija stranske proizvode in odpadke predela v surovine

Naraščajoče svetovno povpraševanje po naravnih virih pomeni, da moramo postati gospodarnejši z viri in narediti več z manj.

V odgovor na to potrebo kemijska industrija razvija rešitve za učinkovitejšo rabo virov. Snujemo procese in rešitve, pri katerih se stranski proizvodi in odpadki predelajo v nove surovine. Oblikujemo izdelke, pri katerih se uporabi manj materialov, njihove lastnosti pa ostanejo enake ali se celo izboljšajo. S tem drugim sektorjem pomagamo, da bolj učinkovito uporabljajo naravne vire.

Hkrati si za večjo učinkovitost virov prizadevamo tudi v lastnem poslovanju. To koristi tako industriji kot tudi okolju, saj dosežemo višji izkoristek, uporabimo manj virov ter zmanjšamo emisije in nastale odpadke.

Vir: Chemistry Can

podjetja zmorejo

Plastika Virant d.o.o.

100% reciklabilna brezzračna embalaža

Vodilo razvoja embalaže – V našem podjetju želimo boj proti plastični embalaži pretvoriti v boj zgolj proti plastičnim odpadkom. Razvoj AIRLESS dispenzerja brez kovinskih sestavnih delov in iz 100% reciklabilne plastike je vsekakor velik korak v tej smeri.

Lek d.d.

Skupen projekt združil farmacijo in energetiko

Nov primer dobre prakse krožnega gospodarstva že ustvarja prihranke pri porabi energije in vode. Povezal je Lek, ki je del Novartisa, in Energetiko Ljubljana, dve tako različni panogi, kot sta farmacija in energetika…

AquafilSLO d.o.o.

S kemijskim recikliranjem do prvovrstnih vlaken najlona 6

Aquafil je bil eden prvih v našem prostoru, ki je začel zapirat krožno zanko. V svoji tovarni AquafilSLO v Ljubljani od leta 2011 pridobiva regenerirano osnovno surovino za izdelavo vlaken najlona 6. Revolucionarni produkt, ki so ga poimenovali ECONYL®…

Plastika Skaza d.o.o.

Bokashi Organko

Bokashi Organko je kompostnik nove generacije, narejen iz reciklirane plastike in namenjen predelavi organskih odpadkov v prvovrsten kompost. Predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma…

Cinkarna Celje d.d.

Bela sadra: lahko bi bila odpadek, a je postala nov izdelek

Titanov dioksid je glavni proizvod Cinkarne Celje. Njegova uporaba je skoraj nepredstavljiva. Največ ga proizvajalci dodajajo barvam, lakom, vsem plastičnim izdelkom, papirju, oblačilom, kozmetiki, …

Škodljive emisije co2 so surovina za izdelavo plastike

Kemijska industrija že dlje časa raziskuje različne možnosti predelave ogljikovega dioksida (CO2) v koristno surovino, ki lahko nadomesti fosilni energent in zmanjša ogljični odtis industrije…

V Basf-u z organskimi odpadki nadomeščajo fosilne vire

Uporaba odpadkov in njihova predelava v energente za proizvodnjo kemikalij je učinkovita tehnologija, ki jo uporablja vse več podjetij. Tako podjetja ne znižujejo samo svoj ogljični odtis, temveč tudi zmanjšujejo količino gospodinjskih odpadkov.

Toplotna izolacija stavb iz kavnih lončkov

S prodajnimi avtomati z lončki za kavo iz stiroporne plastike se srečujemo v številnih poslovnih stavbah. Lončki se uporabijo zgolj enkrat, preden se zavržejo. In če vam povemo, da lahko te skodelice recikliramo in uporabimo za toplotno izolacijo stavb?

Nova tehnologija za recikliranje večslojnih materialov

Namen prehoda v krožno gospodarstvo  je sprememba današnjega pristopa »vzemi-izdelaj-odstrani« na področju virov. To pomeni bolj učinkovito rabo virov, pri čemer se viri z recikliranjem ali ponovno uporabo čim dlje »ohranijo v zanki«.

 

#kaj zmore kemija

KROŽNO GOSPODARSTVO

SKRB ZA LJUDI IN OKOLJE

VSE TO JE KEMIJA

PROGRAM ODGOVORNEGA RAVNANJA

KEMIJA - ITAK!