#skrb za ljudi in okolje

Silvaprodukt d.o.o.

Izzivi pri zaščiti lesa na prostem

Lepota v uporabi in oblikovanju lesa ima danes tudi trajnostno noto. Les je bil vedno cenjen element in eno primarnih gradiv. Človeku je tisočletja nudil zavetje, toplino in bivalno ugodje. Da pa bi les dolgo časa kljuboval najtežjim pogojem, je potrebnega veliko znanja in pravilnih odločitev. V še tako dobri veri lahko les napačno zaščitimo.

Za kakovostne pripravke, ki so v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo, velja, da so preverjeno učinkoviti v vseh klimatskih področjih, da se ob izpostavljenosti padavinam iz lesa ne izpirajo, da niso škodljivi za ljudi, živali in okolje ter da ne vsebujejo lahko hlapnih organskih snovi. Ob zagotavljanju bistveno daljše življenjske dobe lesenega izdelka ali objekta uporaba takšnih zaščitnih sredstev pripomore tudi k skladiščenju ogljikovega dioksida, ohranjanju gozdov in trajnostnemu razvoju.

Velikokrat smo sami prepričani, da je določena odločitev zaščite lesa prava, a čas pokaže, da bi se lahko bolje odločili. Pri izbiri vrste lesa, njegove uporabe, pripravi večjih projektov in izdelavi projektne dokumentacije se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom s področja zaščite lesa, prav tako pa je pomembno, da izberemo izdelke in storitve za zaščito lesa, ki so preverjeno učinkoviti ter skladni z veljavno zakonodajo in standardi.

V podjetju Silvaprodukt d. o. o. se že več kot 65 let ukvarjamo s proizvodnjo izdelkov ter s storitvami, namenjenimi zaščiti in oplemenitenju lesa. Stremimo k varovanju okolja in trajnostnemu razvoju, zato stalno izboljšujemo obstoječe ter razvijamo nove, okolju še prijaznejše izdelke. Skrbimo za skladnost naših proizvodov in storitev po najstrožjih standardih s področja zaščite lesa, zato njihovo učinkovitost stalno preverjamo na priznanih ustanovah kot so Univerza v Ljubljani (SI), Leibniz Universität Hannover (DE), Oregon State University (US) in na drugih mednarodno priznanih ustanovah doma in v tujini.

Zaradi svojega znanja in izkušenj, ki smo jih pridobili v skoraj sedmih desetletjih delovanja, smo postali pravi CENTER ZAŠČITE LESA, kjer svetujemo, informiramo, izobražujemo, proizvajamo, testiramo in raziskujemo.

podjetja zmorejo

Podjetje Ecolab d.o.o.

Podjetje Ecolab d.o.o. v prizadevanju za varno hrano, vzdrževanje čistega okolja, optimizacijo rabe vode in energije

Podjetje Ecolab d.o.o. je zanesljiv partner slovenskih podjetij, ki z inovativnimi rešitvami in storitvami oskrbuje stranke na številnih področjih – od gostinstva in proizvodnje hrane do bolnišnične higiene in nege tekstilij.

Lek d.d.

Z reorganizacijo proizvodnje in donacijami so učinkovito ublažili pomanjkanje razkuževalnih sredstev

V Leku so v drugi polovici marca v izredno kratkem času vzpostavili začasno proizvodnjo razkuževalnih sredstev. Z donacijami so pomagali številnim javnim ustanovam, ki so se znašle v pomanjkanju, in so ključnega pomena za izvajanje ukrepov zaščite pred okužbo z virusom COVID-19.

Cinkarna Celje d.d.

Medena zgodba za navdih: z učnim čebelnjakom diha ves kraj

V Cinkarni Celje ustvarjamo produkte, ki jih vsak od nas potrebuje za življenje, kot ga poznamo. Žveplova kislina je v akumulatorjih avtomobilov. Okovje na oknih in vratih je narejeno iz cinkovih zlitin, masterbatchi pa so obvezni sestavni del vseh plastičnih materialov. 

Belinka Perkemija, d.o.o.

ODKRIVANJE S KEMIKALIJO H2O2

Vodikov peroksid (H2O2) je vsestransko uporabna kemikalija, katere načini uporabe in koristi se iz dneva v dan večajo. Odlikuje ga velika oksidacijska moč, zato je pogosto uporabljen pri beljenju bombaža in celuloze (npr. tekstila in papirja).

Sodelovanje za trajnostni razvoj v dobavni verigi kemikalij

Vodje nabave v podjetjih BASF, Bayer, Evonik Industries, Henkel, LANXESS in Solvay so leta 2011 sprožili pobudo Skupaj za trajnostni razvoj (ang. Together for Sustainability – TfS), katere cilj je oceniti in izboljšati trajnostne prakse znotraj dobavnih verig v kemijski industriji.

Pametne rešitve kemijske industrije za hibridna in električna vozila

Evropa je na poti, da zmanjša emisije v prometu. Poleg prehoda na hibridna in električna vozila, s katerimi se zmanjšajo emisije CO2, se lahko številne izboljšave izvedejo tudi pri oblikovanju avtomobila. Kemijska industrija lahko veliko prispeva k temu, da bodo vozila bolj učinkovita pri porabi goriva in imela manj izpustov CO2.

Impregnirane tkanine: udobne in trajnostne

Ko tečete v dežju, si želite imeti čevlje, v katerih bi vaše noge ostale suhe. Kadar polijete kavo po avtomobilskem sedežu, si želite, da bi ga lahko obrisali. To nam omogočajo impregnacijski premazi za tekstil, zaradi katerih so tkanine čvrstejše, imajo daljšo življenjsko dobo in so odporne na vremenske vplive.

Premaz, ki življenjsko dobo cest podaljša za 5 let

Kakovostne ceste so take, ki zdržijo veliko prometa, različne vremenske pogoje in oddajajo čim manj hrupa. Od vzdržljivih cest imamo korist vsi, saj se izognemo številnim in dolgotrajnim delom na cesti.

S topili do energetsko učinkovitih izdelkov

Topila raztapljajo druge snovi. Voda je topilo, ki je lahko dostopno ter preprosto in varno za uporabo, a voda ne more raztapljati vsega. Zato potrebujemo topila na osnovi kemikalij.
Ko zagledate solarne kolektorje ali mostove, verjetno ne pomislite, da so topila imela pomembno vlogo pri njihovi izdelavi.

Tehnologija za čiščenje vode Kenijcem omogoča dostop do pitne vode

Čeprav 70 % zemeljske površine pokriva voda, je le 0,4 % te vode pitne. Prav zato je 6. cilj trajnostnega razvoja ZN vsem zagotoviti dostop do vode in sanitarne ureditve.

Tehnologija za zmanjšanje emisij iz dizelskih motorjev

Zmanjšanje onesnaževanja zraka in emisij izpušnih plinov predstavlja velik izziv za avtomobilsko industrijo. Poleg zmanjšanja emisij CO2 bodo v prihodnosti standardi emisij izpušnih plinov zahtevali dodatno znižanje emisij onesnaževal, kot so dušikovi oksidi (NOx), ki so glavni vir onesnaževanja ozračja in lahko povzročijo težave z dihanjem.