#skrb za ljudi in okolje

JUB d.o.o.

Trajnostni razvoj v družbi JUB

V družbi JUB se že vrsto let zavedamo, da moramo okolje našim otrokom pustiti vsaj v takem stanju kot smo ga dobili od naših staršev. Tako je vodstvo že pred več desetletji, sprejelo načela trajnostnega razvoja kot nadaljnji koncept razvoja družbe.

Danes načela trajnostnega razvoja gradimo v štirih smereh:

1. Odgovornost do družbe in zaposlenih
Smo odgovorni do družbe in zaposlenih. Za naše uporabnike ustvarjamo barvit, topel, zdrav, varen in energetsko učinkovit bivanjski prostor. Našo zavezo dokazujejo številni certifikati in priznanja, tako na ravni posameznih izdelkov kot tudi na ravni podjetja.

Naravne dobrine za nas niso samoumevne. Skrbimo za ohranjanje naših vodnih virov in kar nam narava podarja, varujemo in skupaj z zaposlenimi delimo naprej s skupnostjo.

Za ranljive in socialno ogrožene skupine skrbimo preko številnih humanitarnih projektov. Družbi vračamo tudi zaposleni: naše roke in naši izdelki so osvežili Hospic, Vilo Šumica v Kranjski Gori, Triglavski dom na Kredarici, ograje v kobilarni Lipica,… Letno v ta namen doniramo materiale v vrednosti okoli 20.000 EUR.
Posebno pozornost posvečamo ohranjanju vodnih virov. Letno z lastno biološko in kemijsko čistilno napravo očistimo ~50.000 m3 komunalnih odpadnih voda oziroma 0,15l vode/kg proizvedenega izdelka.

2. Energetsko učinkoviti izdelki in rešitve
Naši izdelki in rešitve so energetsko učinkoviti, predstavljajo manjšo obremenitev za okolje in naše uporabnike ter hkrati pripomorejo k racionalni rabi energije v naših domovih. Zmanjšujemo ogljični odtis in posledično ohranjamo naravo za naše zanamce.

Velik poudarek dajemo razvoju novih več funkcionalnih toplotno izolacijskih fasadnih sistemov JUBIZOL, ki soustvarjajo zdravo bivalno okolje. Letno vgradimo preko 7,3 milijonov m² fasadnih sistemov, kar zmanjšuje emisijo CO2 za ~760.000 ton. Za enak učinek pri porabi takih izpustov bi bilo potrebnih ~ 126 milijonov dreves.

3. Varovanje okolja
Skrbimo za okolje. »Zero waste« je naše vodilo. Sodelujemo z lokalnimi dobavitelji in se trudimo biti samooskrbni z energijo v naših proizvodnih procesih. Že več desetletij sami proizvajamo elektriko v treh malih hidroelektrarnah, s katerimi zadostimo skoraj četrtini potreb po elektriki v naših dveh proizvodnih obratih Videm in Dol.

Delež samooskrbe z električno energijo na letnem nivoju znaša ~ 6 %, kar zadostuje za proizvodnjo ~ 80 % EPS-a v obratu Dol pri Ljubljani.

Do 90 % surovin prepeljemo v JUB iz lokalnega okolja s krajšimi transportnimi potmi. Devet Lohn oziroma dislociranih proizvodnih enot pokrije ~10 % potreb po lepilih za fasade in keramiko, kar zmanjšuje emisijo CO2 za ~300 t letno.

Klasična svetila nadomeščajo LED svetila. V letu 2018 in 2019 smo na račun zamenjave svetil v obratu Nova Vas zmanjšali specifično porabo električne energije za 10 % glede na predhodna leta oziroma za cca. 300.000 kWh letno. Poraba električne energije za razsvetljavo se je zmanjšala za 70 %.

4. Krožno gospodarstvo
Pri uporabi surovin sledimo načelom krožnega gospodarstva, kar je tudi naše vodilo za prihodnost. Za določene izdelke iz naše ponudbe uporabljamo vedra iz reciklirane plastike. Prav tako smo uvedli del embalaže, ki je v celoti proizvedena iz plastike, kar poenostavlja nadaljnjo predelavo.

podjetja zmorejo

Lek d.d.

Z reorganizacijo proizvodnje in donacijami so učinkovito ublažili pomanjkanje razkuževalnih sredstev

V Leku so v drugi polovici marca v izredno kratkem času vzpostavili začasno proizvodnjo razkuževalnih sredstev. Z donacijami so pomagali številnim javnim ustanovam, ki so se znašle v pomanjkanju, in so ključnega pomena za izvajanje ukrepov zaščite pred okužbo z virusom COVID-19.

Cinkarna Celje d.d.

Medena zgodba za navdih: z učnim čebelnjakom diha ves kraj

V Cinkarni Celje ustvarjamo produkte, ki jih vsak od nas potrebuje za življenje, kot ga poznamo. Žveplova kislina je v akumulatorjih avtomobilov. Okovje na oknih in vratih je narejeno iz cinkovih zlitin, masterbatchi pa so obvezni sestavni del vseh plastičnih materialov. 

Belinka Perkemija, d.o.o.

ODKRIVANJE S KEMIKALIJO H2O2

Vodikov peroksid (H2O2) je vsestransko uporabna kemikalija, katere načini uporabe in koristi se iz dneva v dan večajo. Odlikuje ga velika oksidacijska moč, zato je pogosto uporabljen pri beljenju bombaža in celuloze (npr. tekstila in papirja).

Silvaprodukt d.o.o.

Izzivi pri zaščiti lesa na prostem

Lepota v uporabi in oblikovanju lesa ima danes tudi trajnostno noto. Les je bil vedno cenjen element in eno primarnih gradiv. Človeku je tisočletja nudil zavetje, toplino in bivalno ugodje. Da pa bi les dolgo časa kljuboval najtežjim pogojem je potrebnega veliko znanja in pravilnih odločitev.

Sodelovanje za trajnostni razvoj v dobavni verigi kemikalij

Vodje nabave v podjetjih BASF, Bayer, Evonik Industries, Henkel, LANXESS in Solvay so leta 2011 sprožili pobudo Skupaj za trajnostni razvoj (ang. Together for Sustainability – TfS), katere cilj je oceniti in izboljšati trajnostne prakse znotraj dobavnih verig v kemijski industriji. 

Pametne rešitve kemijske industrije za hibridna in električna vozila

Evropa je na poti, da zmanjša emisije v prometu. Poleg prehoda na hibridna in električna vozila, s katerimi se zmanjšajo emisije CO2, se lahko številne izboljšave izvedejo tudi pri oblikovanju avtomobila. Kemijska industrija lahko veliko prispeva k temu, da bodo vozila bolj učinkovita pri porabi goriva in imela manj izpustov CO2.

Impregnirane tkanine: udobne in trajnostne

Ko tečete v dežju, si želite imeti čevlje, v katerih bi vaše noge ostale suhe. Kadar polijete kavo po avtomobilskem sedežu, si želite, da bi ga lahko obrisali. To nam omogočajo impregnacijski premazi za tekstil, zaradi katerih so tkanine čvrstejše, imajo daljšo življenjsko dobo in so odporne na vremenske vplive.

Premaz, ki življenjsko dobo cest podaljša za 5 let

Kakovostne ceste so take, ki zdržijo veliko prometa, različne vremenske pogoje in oddajajo čim manj hrupa. Od vzdržljivih cest imamo korist vsi, saj se izognemo številnim in dolgotrajnim delom na cesti.

S topili do energetsko učinkovitih izdelkov

Topila raztapljajo druge snovi. Voda je topilo, ki je lahko dostopno ter preprosto in varno za uporabo, a voda ne more raztapljati vsega. Zato potrebujemo topila na osnovi kemikalij.

Tehnologija za čiščenje vode Kenijcem omogoča dostop do pitne vode

Čeprav 70 % zemeljske površine pokriva voda, je le 0,4 % te vode pitne. Prav zato je 6. cilj trajnostnega razvoja ZN vsem zagotoviti dostop do vode in sanitarne ureditve.

Tehnologija za zmanjšanje emisij iz dizelskih motorjev

Zmanjšanje onesnaževanja zraka in emisij izpušnih plinov predstavlja velik izziv za avtomobilsko industrijo. Poleg zmanjšanja emisij CO2 bodo v prihodnosti standardi emisij izpušnih plinov zahtevali dodatno znižanje emisij onesnaževal, kot so dušikovi oksidi (NOx), ki so glavni vir onesnaževanja ozračja in lahko povzročijo težave z dihanjem.