#Krožno gospodarstvo

Cinkarna Celje d.d.

Bela sadra: lahko bi bila odpadek, a je postala nov izdelek

Titanov dioksid je glavni proizvod Cinkarne Celje. Njegova uporaba je skoraj nepredstavljiva. Največ ga proizvajalci dodajajo barvam, lakom, vsem plastičnim izdelkom, papirju, oblačilom, kozmetiki … V svojem domu boste zato zelo težko našli predmete, ki jim titanov dioksid ni dodan.

Za njegovo izdelavo je potrebnih 21 osnovnih in 31 podpornih procesov. Pri tej proizvodnji pa nastane tudi odpadek, ki predstavlja okoljsko in finančno breme. Kot sodobno podjetje smo si želeli slediti ciljem trajnostnega razvoja in zato začeli iskati načine za ponovno uporabo tega odpadnega materiala.

Že pred 15 leti smo tako uvedli nov tehnološki postopek, s katerim tako imenovano belo sadro (kemijsko je to kalcijev sulfat dihidrat) ločimo iz procesa. Na ta način smo količino odpadka zmanjšali za več kot polovico, na trg pa plasirali nov proizvod. Nadeli smo mu tržno ime CEGIPS in ga uspešno dobavljamo proizvajalcem v cementni industriji ter proizvajalcem mavčnih plošč za predelne stene v hišah in stanovanjih.

 Z vztrajnostjo, predanimi raziskovalci in tehnologijo smo tako v Cinkarni Celje še eno vrsto odpadnega materiala spremenili v uporaben proizvod in na ta način prispevali k ohranjanju okolja za naslednje rodove.

podjetja zmorejo

AquafilSLO d.o.o.

S kemijskim recikliranjem do prvovrstnih vlaken najlona 6

Aquafil je bil eden prvih v našem prostoru, ki je začel zapirat krožno zanko. V svoji tovarni AquafilSLO v Ljubljani od leta 2011 pridobiva regenerirano osnovno surovino za izdelavo vlaken najlona 6. Revolucionarni produkt, ki so ga poimenovali ECONYL®…

Plastika Skaza d.o.o.

Bokashi Organko

Bokashi Organko je kompostnik nove generacije, narejen iz reciklirane plastike in namenjen predelavi organskih odpadkov v prvovrsten kompost. Predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma…

Škodljive emisije co2 so surovina za izdelavo plastike

Kemijska industrija že dlje časa raziskuje različne možnosti predelave ogljikovega dioksida (CO2) v koristno surovino, ki lahko nadomesti fosilni energent in zmanjša ogljični odtis industrije…

V Basf-u z organskimi odpadki nadomeščajo fosilne vire

Uporaba odpadkov in njihova predelava v energente za proizvodnjo kemikalij je učinkovita tehnologija, ki jo uporablja vse več podjetij. Tako podjetja ne znižujejo samo svoj ogljični odtis, temveč tudi zmanjšujejo količino gospodinjskih odpadkov.

Toplotna izolacija stavb iz kavnih lončkov

S prodajnimi avtomati z lončki za kavo iz stiroporne plastike se srečujemo v številnih poslovnih stavbah. Lončki se uporabijo zgolj enkrat, preden se zavržejo. In če vam povemo, da lahko te skodelice recikliramo in uporabimo za toplotno izolacijo stavb?

Nova tehnologija za recikliranje večslojnih materialov

Namen prehoda v krožno gospodarstvo  je sprememba današnjega pristopa »vzemi-izdelaj-odstrani« na področju virov. To pomeni bolj učinkovito rabo virov, pri čemer se viri z recikliranjem ali ponovno uporabo čim dlje »ohranijo v zanki«.