#Krožno gospodarstvo

Plastika Skaza d.o.o.

Bokashi Organko

Bokashi Organko je kompostnik nove generacije, narejen iz reciklirane plastike in namenjen predelavi organskih odpadkov v prvovrsten kompost. Predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma, saj biološki odpadki gospodinjstva postajajo vir za nov življenjski krog.

Z našim minikompostnikom skrbimo za dve vrsti odpadkov. Poleg tega, da z njim učinkovito zbiramo in uporabljamo biološke odpadke v gospodinjstvu, je prednost tudi v tem, da pomaga pri porabi plastičnih odpadkov iz okolja, ki jih predelamo in ponovno uporabimo pri funkcionalnem, estetskem in kakovostnem izdelku. S tovrstnimi dejanji podjetje vpliva na posameznega uporabnika, njegovo bližnjo okolico in ne nazadnje družbo kot celoto. Z redno uporabo kompostnika Bokashi Organko lahko iz bioloških odpadkov ustvarimo prvovrsten domač kompost za rastline. Na ta način vračamo biološke odpadke nazaj v naravo, hkrati pa na najbolj naraven način poskrbimo za gnojenje sobnih in vrtnih rastlin. Iz odpadka ustvarimo dve novi surovini, saj poleg osnove za prvovrsten kompost pridobimo tudi fermentacijsko tekočino. Slednja predstavlja povsem naravno gnojilo, ki ga razredčenega z vodo uporabljamo pri zalivanju cvetlic, zelenjavnih ali sadnih vrtov. Nerazredčeno tekočino pa lahko uporabimo tudi za čiščenje vodovodnih odtokov. Prav ničesar ne zavržemo. Bokashi Organko nam pomaga ustvarjati vir za nov življenjski krog.

Glede na to, da je Bokashi Organko narejen iz recikliranega materiala in imamo v podjetju vpeljano krožno gospodarstvo na več segmentih, posledično prihaja do relativnega zmanjšanja okoljskih kazalcev. V primerjavi z istim izdelkom, narejenim iz čiste plastike, torej na osnovi naftnih virov, govorimo o zmanjšanju v povprečju za 39,4 odstotka, pri čemer se globalni okoljski kazalci v povprečju zmanjšajo za 32,8 odstotka, regionalni pa za 44,9 in 43,5 odstotka.

podjetja zmorejo

AquafilSLO d.o.o.

S kemijskim recikliranjem do prvovrstnih vlaken najlona 6

Aquafil je bil eden prvih v našem prostoru, ki je začel zapirat krožno zanko. V svoji tovarni AquafilSLO v Ljubljani od leta 2011 pridobiva regenerirano osnovno surovino za izdelavo vlaken najlona 6. Revolucionarni produkt, ki so ga poimenovali ECONYL®…

Cinkarna Celje d.d.

Bela sadra: lahko bi bila odpadek, a je postala nov izdelek

Titanov dioksid je glavni proizvod Cinkarne Celje. Njegova uporaba je skoraj nepredstavljiva. Največ ga proizvajalci dodajajo barvam, lakom, vsem plastičnim izdelkom, papirju, oblačilom, kozmetiki, …

Škodljive emisije co2 so surovina za izdelavo plastike

Kemijska industrija že dlje časa raziskuje različne možnosti predelave ogljikovega dioksida (CO2) v koristno surovino, ki lahko nadomesti fosilni energent in zmanjša ogljični odtis industrije…

V Basf-u z organskimi odpadki nadomeščajo fosilne vire

Uporaba odpadkov in njihova predelava v energente za proizvodnjo kemikalij je učinkovita tehnologija, ki jo uporablja vse več podjetij. Tako podjetja ne znižujejo samo svoj ogljični odtis, temveč tudi zmanjšujejo količino gospodinjskih odpadkov.

Toplotna izolacija stavb iz kavnih lončkov

S prodajnimi avtomati z lončki za kavo iz stiroporne plastike se srečujemo v številnih poslovnih stavbah. Lončki se uporabijo zgolj enkrat, preden se zavržejo. In če vam povemo, da lahko te skodelice recikliramo in uporabimo za toplotno izolacijo stavb?

Nova tehnologija za recikliranje večslojnih materialov

Namen prehoda v krožno gospodarstvo  je sprememba današnjega pristopa »vzemi-izdelaj-odstrani« na področju virov. To pomeni bolj učinkovito rabo virov, pri čemer se viri z recikliranjem ali ponovno uporabo čim dlje »ohranijo v zanki«.