#Krožno gospodarstvo

Prava kemija: zapira krog in ohranja vire

Nova tehnologija za recikliranje večslojnih materialov

Namen prehoda v krožno gospodarstvo je sprememba današnjega pristopa »vzemi – naredi ­– zavrzi« na področju virov. To pomeni bolj učinkovito rabo virov, pri čemer se viri z recikliranjem ali ponovno uporabo čim dlje »ohranijo v zanki«.  To predstavlja izziv za številne proizvodne panoge, vključno z industrijo embalaže. Medtem ko je recikliranje kartona ali papirja preprosto, je recikliranje embalaže iz mešanih materialov veliko zahtevnejša naloga, a nikakor ne nemogoča.

Ena izmed inovativnih rešitev, ki smo jo razvili v kemijski industriji, omogoča recikliranje večslojne embalaže s pomočjo posebnih polimerov ali procesov, ki olajšajo recikliranje. Tako se denimo s tehnologijo, ki so jo razvili v podjetju DuPont, reciklirajo rabljene plastenke agrokemičnih izdelkov, ki jih je drugače zelo težko reciklirati.

Tehnologija omogoča veliko zmanjšanje odpadkov rabljenih plastenk na deponijah in novo uporabo za večslojne materiale,  ki jih sestavljajo.

Tehnologijo že široko uporabljajo v Braziliji, kjer so reciklirali 150.000 ton rabljenih plastenk agrokemičnih izdelkov, kar ustreza 374.000 sodčkom surove nafte oziroma več kot 160.000 tonam emisij ekvivalenta CO2.

Vir: Chemistry Can

podjetja zmorejo

AquafilSLO d.o.o.

S kemijskim recikliranjem do prvovrstnih vlaken najlona 6

Aquafil je bil eden prvih v našem prostoru, ki je začel zapirat krožno zanko. V svoji tovarni AquafilSLO v Ljubljani od leta 2011 pridobiva regenerirano osnovno surovino za izdelavo vlaken najlona 6. Revolucionarni produkt, ki so ga poimenovali ECONYL®…

Plastika Skaza d.o.o.

Bokashi Organko

Bokashi Organko je kompostnik nove generacije, narejen iz reciklirane plastike in namenjen predelavi organskih odpadkov v prvovrsten kompost. Predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma…

Cinkarna Celje d.d.

Bela sadra: lahko bi bila odpadek, a je postala nov izdelek

Titanov dioksid je glavni proizvod Cinkarne Celje. Njegova uporaba je skoraj nepredstavljiva. Največ ga proizvajalci dodajajo barvam, lakom, vsem plastičnim izdelkom, papirju, oblačilom, kozmetiki, …

Škodljive emisije co2 so surovina za izdelavo plastike

Kemijska industrija že dlje časa raziskuje različne možnosti predelave ogljikovega dioksida (CO2) v koristno surovino, ki lahko nadomesti fosilni energent in zmanjša ogljični odtis industrije…

V Basf-u z organskimi odpadki nadomeščajo fosilne vire

Uporaba odpadkov in njihova predelava v energente za proizvodnjo kemikalij je učinkovita tehnologija, ki jo uporablja vse več podjetij. Tako podjetja ne znižujejo samo svoj ogljični odtis, temveč tudi zmanjšujejo količino gospodinjskih odpadkov.

Toplotna izolacija stavb iz kavnih lončkov

S prodajnimi avtomati z lončki za kavo iz stiroporne plastike se srečujemo v številnih poslovnih stavbah. Lončki se uporabijo zgolj enkrat, preden se zavržejo. In če vam povemo, da lahko te skodelice recikliramo in uporabimo za toplotno izolacijo stavb?