#Krožno gospodarstvo

Prava kemija: zapira krog in ohranja vire

Škodljive emisije CO2 so surovina za izdelavo plastike

Kemijska industrija že dlje časa raziskuje različne možnosti predelave ogljikovega dioksida (CO2) v koristno surovino, ki lahko nadomesti fosilne vire in zmanjša ogljični odtis industrije. Razvoj tovrstne tehnologije je še posebej pomemben za industrijo plastike, saj je večina plastičnih materialov izdelanih iz nafte.

CO2 tako kot nafta vsebuje ogljik, osrednji gradnik za kemijsko industrijo, a tega plina je za razliko do nafte več kot dovolj. V podjetju Covestro so v sodelovanju s partnerji iz industrije in raziskovalnih institucij izvedli številne projekte za zajem CO2 in njegovo uporabo namesto nafte.

Razvili so tehnologijo, ki omogoča uporabo CO2 pri proizvodnji poliola, glavne sestavine poliuretanske pene, ki se uporablja skoraj povsod: od pohištva do gradbene izolacije. Peno, ki se pridobiva iz poliola na osnovi CO2, bodo najprej uporabili pri proizvodnji vzmetnic, a obstaja možnost za uporabo tudi v drugih izdelkih. 

Vir: Chemistry Can

podjetja zmorejo

AquafilSLO d.o.o.

S kemijskim recikliranjem do prvovrstnih vlaken najlona 6

Aquafil je bil eden prvih v našem prostoru, ki je začel zapirat krožno zanko. V svoji tovarni AquafilSLO v Ljubljani od leta 2011 pridobiva regenerirano osnovno surovino za izdelavo vlaken najlona 6. Revolucionarni produkt, ki so ga poimenovali ECONYL®…

Plastika Skaza d.o.o.

Bokashi Organko

Bokashi Organko je kompostnik nove generacije, narejen iz reciklirane plastike in namenjen predelavi organskih odpadkov v prvovrsten kompost. Predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma…

Cinkarna Celje d.d.

Bela sadra: lahko bi bila odpadek, a je postala nov izdelek

Titanov dioksid je glavni proizvod Cinkarne Celje. Njegova uporaba je skoraj nepredstavljiva. Največ ga proizvajalci dodajajo barvam, lakom, vsem plastičnim izdelkom, papirju, oblačilom, kozmetiki, …

V Basf-u z organskimi odpadki nadomeščajo fosilne vire

Uporaba odpadkov in njihova predelava v energente za proizvodnjo kemikalij je učinkovita tehnologija, ki jo uporablja vse več podjetij. Tako podjetja ne znižujejo samo svoj ogljični odtis, temveč tudi zmanjšujejo količino gospodinjskih odpadkov.

Toplotna izolacija stavb iz kavnih lončkov

S prodajnimi avtomati z lončki za kavo iz stiroporne plastike se srečujemo v številnih poslovnih stavbah. Lončki se uporabijo zgolj enkrat, preden se zavržejo. In če vam povemo, da lahko te skodelice recikliramo in uporabimo za toplotno izolacijo stavb?

Nova tehnologija za recikliranje večslojnih materialov

Namen prehoda v krožno gospodarstvo  je sprememba današnjega pristopa »vzemi-izdelaj-odstrani« na področju virov. To pomeni bolj učinkovito rabo virov, pri čemer se viri z recikliranjem ali ponovno uporabo čim dlje »ohranijo v zanki«.