#Krožno gospodarstvo

Lek d.d.

Skupen projekt združil farmacijo in energetiko

Nov primer dobre prakse krožnega gospodarstva že ustvarja prihranke pri porabi energije in vode. Povezal je Lek, ki je del Novartisa, in Energetiko Ljubljana, dve tako različni panogi, kot sta farmacija in energetika.

Ljubljanska Novartisova lokacija je želela izkoristiti odvečno toploto, ki v obliki parnega kondenzata nastaja v njenih procesih in bi jo sicer ohladila in zavrgla. Po uspešnem projektu, ki je združil strokovnjake obeh podjetij, od letošnjega marca odvečno toploto iz ljubljanskega Novartisa prevzema Energetika Ljubljana in jo umešča v svoj sistem daljinskega ogrevanja.

Koristni učinki skupnega sodelovanja so večstranski. Energetika Ljubljana lahko s prevzeto energijo letno oskrbi okrog 300 stanovanj v velikosti 70 m2. S prihrankom goriva prispevata oba partnerja k znižanju emisij CO2 za 1.100 ton letno, za njihovo absorpcijo bi sicer potrebovali 55.000 dreves. Partnerja skupaj prihranita tudi okoli 51.000 m3 vode na leto, kar zadostuje za celoletno povprečno oskrbo 860 prebivalcev Slovenije.

Rešitev, ki so jo na Novartisovo pobudo in na podlagi pozitivnih uvodnih analiz dosegli strokovnjaki obeh podjetij, obsega tri zbiralnike parnega kondezata iz Novartisove proizvodnje. V njih se kondenzat prek črpalk in pod nadzorom pretoka, prevodnosti in kakovosti vode prek merilnih naprav vrača v toplovodno omrežje Energetike Ljubljana. Njegovo ohlajanje ni več potrebno, s čimer na Novartisovi lokaciji na leto prihranijo 15.000 m3 hladilne mehčalne vode, Energetika Ljubljana pa 3.000 MWh energije, saj tako prevzete vode ni potrebno segrevati. Ob tem bo Energetika Ljubljana letno prihranila še 36.000m3 vode, ki jo Novartisova lokacija vrača v sistem daljinskega ogrevanja.

Vsestransko učinkovit projekt je stekel leta 2018 in zaživel v času epidemije Covid-19. Zmanjšuje porabo naravnih virov in ne povzroča dodatnih emisij, saj omogoča ponovno uporabo energije, ki bi bila sicer toplotno nevtralizirana in neuporabljena izpuščena v okolje.

Na fotografiji: Zbiralnik parnega kondenzata iz Novartisove proizvodnje trdnih in sterilnih izdelkov v Ljubljani.

podjetja zmorejo

AquafilSLO d.o.o.

S kemijskim recikliranjem do prvovrstnih vlaken najlona 6

Aquafil je bil eden prvih v našem prostoru, ki je začel zapirat krožno zanko. V svoji tovarni AquafilSLO v Ljubljani od leta 2011 pridobiva regenerirano osnovno surovino za izdelavo vlaken najlona 6. Revolucionarni produkt, ki so ga poimenovali ECONYL®…

Plastika Skaza d.o.o.

Bokashi Organko

Bokashi Organko je kompostnik nove generacije, narejen iz reciklirane plastike in namenjen predelavi organskih odpadkov v prvovrsten kompost. Predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma…

Cinkarna Celje d.d.

Bela sadra: lahko bi bila odpadek, a je postala nov izdelek

Titanov dioksid je glavni proizvod Cinkarne Celje. Njegova uporaba je skoraj nepredstavljiva. Največ ga proizvajalci dodajajo barvam, lakom, vsem plastičnim izdelkom, papirju, oblačilom, kozmetiki, …

Škodljive emisije co2 so surovina za izdelavo plastike

Kemijska industrija že dlje časa raziskuje različne možnosti predelave ogljikovega dioksida (CO2) v koristno surovino, ki lahko nadomesti fosilni energent in zmanjša ogljični odtis industrije…

V Basf-u z organskimi odpadki nadomeščajo fosilne vire

Uporaba odpadkov in njihova predelava v energente za proizvodnjo kemikalij je učinkovita tehnologija, ki jo uporablja vse več podjetij. Tako podjetja ne znižujejo samo svoj ogljični odtis, temveč tudi zmanjšujejo količino gospodinjskih odpadkov.

Toplotna izolacija stavb iz kavnih lončkov

S prodajnimi avtomati z lončki za kavo iz stiroporne plastike se srečujemo v številnih poslovnih stavbah. Lončki se uporabijo zgolj enkrat, preden se zavržejo. In če vam povemo, da lahko te skodelice recikliramo in uporabimo za toplotno izolacijo stavb?

Nova tehnologija za recikliranje večslojnih materialov

Namen prehoda v krožno gospodarstvo  je sprememba današnjega pristopa »vzemi-izdelaj-odstrani« na področju virov. To pomeni bolj učinkovito rabo virov, pri čemer se viri z recikliranjem ali ponovno uporabo čim dlje »ohranijo v zanki«.